Shiga i Natsuki demolują kuchnię
5 posters
Strona 1 z 1
Shiga i Natsuki demolują kuchnię
Nadszedł czas na wątek kulinarny
Dzielimy się dobrymi, sprawdzonymi przepisami na smaczne jedzenie - słodkie, słone, dania główne, desery etc. W tym poście będę robił spis i dawał odnośniki do poszczególnych postów.
Let's go!
Jak ktoś się pokusi o dodanie jakiejś cudownej zupy, to dodam kategorię xD
Dzielimy się dobrymi, sprawdzonymi przepisami na smaczne jedzenie - słodkie, słone, dania główne, desery etc. W tym poście będę robił spis i dawał odnośniki do poszczególnych postów.
Let's go!
Śniadania:
Zupy:
- Zupa porowa z grzankami
Dania główne:
- Gulasz Gyros
Sałatki:
Desery:
- Babeczki czekoladowo-pomarańczowe
- Gofry
Napoje:
- Kawa kokosowa
Schemat wstawiania przepisu:Zupy:
- Zupa porowa z grzankami
Dania główne:
- Gulasz Gyros
Sałatki:
Desery:
- Babeczki czekoladowo-pomarańczowe
- Gofry
Napoje:
- Kawa kokosowa
- Kod:
[i][b]TYTUŁ POSIŁKU[/b][/i]
[b]Składniki:[/b]
[b]Przygotowanie:[/b]
[b]Dodatkowe uwagi:[/b]
[b]Orientacyjna cena:[/b]
[b]Kategoria:[/b]
Jak ktoś się pokusi o dodanie jakiejś cudownej zupy, to dodam kategorię xD
Ostatnio zmieniony przez Moriyama Natsuki dnia Sob Lut 15, 2014 5:49 pm, w całości zmieniany 7 razy
Gulasz Gyros
Gulasz Gyros
Składniki:
1kg piersi z kurczaka
2 cebule
1 op. przyprawy do gyrosa (gyros, nie kebab!)
1 op. zupy cebulowej
3 papryki (czerwona + żółta + zielona)
1 puszka kukurydzy
1/2 butelki sosu chilli
ok 150ml śmietany 30%
oliwa/olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso myjemy, kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnie i podsmażamy na oliwie. Cebulę kroimy też w kostkę i dorzucamy do mięsa. Wsypujemy przyprawę do gyrosa, mieszamy, odstawiamy na godzinę.
Papryki myjemy, wycinamy środek i kroimy je w kostkę. Podsmażamy na oliwie.
Podsmażoną paprykę dorzucamy do mięska. Dodajemy odsączoną kukurydzę, sos chilli i śmietanę. Mieszamy i gotujemy ok 5 min.
Zupę cebulową gotujemy według przepisu na opakowaniu. Wlewamy do garnka (lub głębokiej patelni - jak u mnie) z całą resztą. Mieszamy i gotujemy przez ok 10 min.
Dodatkowe uwagi:
Jest dość pikantne. Dodając więcej śmietany złagodzimy trochę smak.
Można dodać jeden lub dwa rozgniecione ząbki czosnku.
Można robić z wołowiny lub wieprzowiny zamiast kurczaka.
Orientacyjna cena:
~30zł (4 osoby się porządnie najedzą)
Kategoria:
Danie główne
Smacznego! c:
//Przepis prosto z kuchenki. Polecam jeść ze świeżą bułką c://
Składniki:
1kg piersi z kurczaka
2 cebule
1 op. przyprawy do gyrosa (gyros, nie kebab!)
1 op. zupy cebulowej
3 papryki (czerwona + żółta + zielona)
1 puszka kukurydzy
1/2 butelki sosu chilli
ok 150ml śmietany 30%
oliwa/olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso myjemy, kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnie i podsmażamy na oliwie. Cebulę kroimy też w kostkę i dorzucamy do mięsa. Wsypujemy przyprawę do gyrosa, mieszamy, odstawiamy na godzinę.
Papryki myjemy, wycinamy środek i kroimy je w kostkę. Podsmażamy na oliwie.
Podsmażoną paprykę dorzucamy do mięska. Dodajemy odsączoną kukurydzę, sos chilli i śmietanę. Mieszamy i gotujemy ok 5 min.
Zupę cebulową gotujemy według przepisu na opakowaniu. Wlewamy do garnka (lub głębokiej patelni - jak u mnie) z całą resztą. Mieszamy i gotujemy przez ok 10 min.
Dodatkowe uwagi:
Jest dość pikantne. Dodając więcej śmietany złagodzimy trochę smak.
Można dodać jeden lub dwa rozgniecione ząbki czosnku.
Można robić z wołowiny lub wieprzowiny zamiast kurczaka.
Orientacyjna cena:
~30zł (4 osoby się porządnie najedzą)
Kategoria:
Danie główne
Smacznego! c:
//Przepis prosto z kuchenki. Polecam jeść ze świeżą bułką c://
Re: Shiga i Natsuki demolują kuchnię
GOFRY
Składniki:
- 2,25 szklanki mąki
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mleka (300 ml - jak ktoś używa zlewki ;P)
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki masła
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
Do przygotowanej miseczki wbijamy białka z jajek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do osobnego naczynia wsypujemy mąkę. Dolewamy do niej mleko, dodajemy żółtka z jaj, cukier, proszek do pieczenia i lekko podtopione masło (ale nie może być za gorące, bo ciasto może się zważyć). Wszystko mieszamy.
Łączymy to z ubitą pianą. Mieszamy.
Ciasto przenosimy na gofrownicę i pieczemy ok. 10-15 min (zależnie od mocy gofrownicy. U mnie starczyło ok. 7 min).
Dodatkowe uwagi:
Aby gofry nie były gumowate, warto "postawić" je od razu po wyjęciu z gofrownicy pomiędzy dwiema szklankami, aby sobie chwilę "powisiały". Odparują i nie będą takie gumowate.
Orientacyjna cena:
Ok. 15-20 zł.
Kategoria:
Desery
/jedyne COŚ, co potrafię zrobić. Zresztą, jestem jak Kise. Żyję na zupkach z paczki. ://
Składniki:
- 2,25 szklanki mąki
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mleka (300 ml - jak ktoś używa zlewki ;P)
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki masła
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
Do przygotowanej miseczki wbijamy białka z jajek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do osobnego naczynia wsypujemy mąkę. Dolewamy do niej mleko, dodajemy żółtka z jaj, cukier, proszek do pieczenia i lekko podtopione masło (ale nie może być za gorące, bo ciasto może się zważyć). Wszystko mieszamy.
Łączymy to z ubitą pianą. Mieszamy.
Ciasto przenosimy na gofrownicę i pieczemy ok. 10-15 min (zależnie od mocy gofrownicy. U mnie starczyło ok. 7 min).
Dodatkowe uwagi:
Aby gofry nie były gumowate, warto "postawić" je od razu po wyjęciu z gofrownicy pomiędzy dwiema szklankami, aby sobie chwilę "powisiały". Odparują i nie będą takie gumowate.
Orientacyjna cena:
Ok. 15-20 zł.
Kategoria:
Desery
/jedyne COŚ, co potrafię zrobić. Zresztą, jestem jak Kise. Żyję na zupkach z paczki. ://
Re: Shiga i Natsuki demolują kuchnię
ZUPA POROWA Z GRZANKAMI
Składniki: 2 duże pory, główka cebuli, 6 szklanek bulionu (ja zawsze używam z kostki), chleb tostowy (ok. 8 kromek), pół szklanki kremówki, ser żółty, pieprz, sól, przyprawa curry, pęczek natki pietruszki.
Przygotowanie: Por i cebulę obieramy, myjemy, kroimy (por w krążki, cebulę w kostkę, w sumie i tak się rozgotuje, ale niech jakoś na początku wygląda. Wrzucamy do gotującego się bulionu na pół godziny. W tym czasie chleb tostowy kroimy w kostkę (w sumie zwykły chleb tez może być, ale z tostowego wychodzi kosteczka ładniejsza). Chleb przyprawiamy toną curry, aż będzie cały żółty (no ok, nie tona, 1/3 paczki wystarczy) i wrzucamy na rozgrzaną teflonową patelnię (jak teflonowej nie ma, trudno, trzeba wziąć inna i dać trochę tłuszczu, ale takie beztłuszczowe grzanki są lepsze). Grzanki mają się zarumienić (w tym czasie trzemy ser na tarce). Zarumienione grzanki zdejmujemy. Jeśli minęło pół godziny od wrzucenia pora i cebuli, zupę zdejmujemy, połowę jej przelewamy do wysokiego naczynia i miksujemy mikserem. Zmiksowaną wlewamy z powrotem do garnka, dodajemy pół szklanki kremówki, doprawiamy solą i pieprzem (ostrożnie z pieprzem, bo zupa już jest dość ostra od pora). Gotujemy jeszcze 5 minut (w tym czasie myjemy i kroimy natkę pietruszki). Składanie: Na talerz wrzucamy grzanki, zalewamy je zupą, posypujemy startym serem i natką pietruszki
Dodatkowe uwagi: Ciekawostka - przepis to zupełnie mój wynalazek. Generalnie pierwotnie był to przepis na zupę ziemniaczaną z szynką i porem, ale coś się odjęło, coś dodało i w efekcie wyszło mi to to. Uwielbiam ją, jest dobra, lekka, tania.
Orientacyjna cena: 6-8zł za garnek zupy. (ser jest dość drogi, reszta wychodzi naprawdę za grosze)
Kategoria: Zupy ^^
Składniki: 2 duże pory, główka cebuli, 6 szklanek bulionu (ja zawsze używam z kostki), chleb tostowy (ok. 8 kromek), pół szklanki kremówki, ser żółty, pieprz, sól, przyprawa curry, pęczek natki pietruszki.
Przygotowanie: Por i cebulę obieramy, myjemy, kroimy (por w krążki, cebulę w kostkę, w sumie i tak się rozgotuje, ale niech jakoś na początku wygląda. Wrzucamy do gotującego się bulionu na pół godziny. W tym czasie chleb tostowy kroimy w kostkę (w sumie zwykły chleb tez może być, ale z tostowego wychodzi kosteczka ładniejsza). Chleb przyprawiamy toną curry, aż będzie cały żółty (no ok, nie tona, 1/3 paczki wystarczy) i wrzucamy na rozgrzaną teflonową patelnię (jak teflonowej nie ma, trudno, trzeba wziąć inna i dać trochę tłuszczu, ale takie beztłuszczowe grzanki są lepsze). Grzanki mają się zarumienić (w tym czasie trzemy ser na tarce). Zarumienione grzanki zdejmujemy. Jeśli minęło pół godziny od wrzucenia pora i cebuli, zupę zdejmujemy, połowę jej przelewamy do wysokiego naczynia i miksujemy mikserem. Zmiksowaną wlewamy z powrotem do garnka, dodajemy pół szklanki kremówki, doprawiamy solą i pieprzem (ostrożnie z pieprzem, bo zupa już jest dość ostra od pora). Gotujemy jeszcze 5 minut (w tym czasie myjemy i kroimy natkę pietruszki). Składanie: Na talerz wrzucamy grzanki, zalewamy je zupą, posypujemy startym serem i natką pietruszki
Dodatkowe uwagi: Ciekawostka - przepis to zupełnie mój wynalazek. Generalnie pierwotnie był to przepis na zupę ziemniaczaną z szynką i porem, ale coś się odjęło, coś dodało i w efekcie wyszło mi to to. Uwielbiam ją, jest dobra, lekka, tania.
Orientacyjna cena: 6-8zł za garnek zupy. (ser jest dość drogi, reszta wychodzi naprawdę za grosze)
Kategoria: Zupy ^^
Shiga Jun- Wiek : 35
Zawód : Właściciel kawiarni Fabryka Cukierków
Wygląd : Zupełnie odjechany, jak z innego świata. Gogle na głowie, tona złomu, skór, zębatek, mechanizmów i sympatyczna twarz o wyraźnych, męskich rysach twarzy w środku tego steampunkowego szaleństwa.
Stan : Ciągle zapracowany, ale zadowolony z życia i w śpiewającym nastroju. Zakochany i mimo tego zapracowania naprawdę szczęśliwy.
Re: Shiga i Natsuki demolują kuchnię
Kawa kokosowa
Składniki: łyżeczka kawy rozpuszczalnej, łyżeczka cukru, trochę wody, kokosowy Satino gold drink ( tak to wygląda https://img.e-piotripawel.pl/brandbank/101700 )
Przygotowanie: Do kubka wsypujemy łyżeczkę kawy rozpuszczalnej i łyżeczkę cukru. Zalewamy do połowy gorącą wodą, mieszamy. Dopełniamy Satino gold drink. Gotowe
Dodatkowe uwagi: Uzależnia. Bardzo uzależnia. Jest lepsza od kaw kokosowych serwowanych w kawiarniach (przynajmniej tych wrocławskich)
Orientacyjna cena: 1,50 porcja (jedna buteleczko SG drink wystarcza na 2 kawy)
Kategoria: Kawy? Napoje? Oszukaństwo Shigi?
Składniki: łyżeczka kawy rozpuszczalnej, łyżeczka cukru, trochę wody, kokosowy Satino gold drink ( tak to wygląda https://img.e-piotripawel.pl/brandbank/101700 )
Przygotowanie: Do kubka wsypujemy łyżeczkę kawy rozpuszczalnej i łyżeczkę cukru. Zalewamy do połowy gorącą wodą, mieszamy. Dopełniamy Satino gold drink. Gotowe
Dodatkowe uwagi: Uzależnia. Bardzo uzależnia. Jest lepsza od kaw kokosowych serwowanych w kawiarniach (przynajmniej tych wrocławskich)
Orientacyjna cena: 1,50 porcja (jedna buteleczko SG drink wystarcza na 2 kawy)
Kategoria: Kawy? Napoje? Oszukaństwo Shigi?
Shiga Jun- Wiek : 35
Zawód : Właściciel kawiarni Fabryka Cukierków
Wygląd : Zupełnie odjechany, jak z innego świata. Gogle na głowie, tona złomu, skór, zębatek, mechanizmów i sympatyczna twarz o wyraźnych, męskich rysach twarzy w środku tego steampunkowego szaleństwa.
Stan : Ciągle zapracowany, ale zadowolony z życia i w śpiewającym nastroju. Zakochany i mimo tego zapracowania naprawdę szczęśliwy.
Re: Shiga i Natsuki demolują kuchnię
Babeczki czekoladowo-pomarańczowe
Składniki:
100 g miękkiego masła, 170 g cukru*, 2 jajka, skórka otarta z jednej sporej pomarańczy, 180 g mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 szkl. mleka, 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
Przepis teoretycznie na 15 babeczek, mi magicznym sposobem wyszło 24 ^^
Przygotowanie:
Najlepiej najpierw wyjąć masło z lodówki i czekając, aż zrobi się fajnie miękkie można otrzeć pomarańcz ze skórki na tarce (najlepiej na małych oczkach) i posiekać czekoladę (lub ubić młotkiem, czy tłuczkiem kiedy jest jeszcze opakowana, w każdym razie jakoś ją podrobić).
Odłożyć na osobne talerzyki i jeśli masło ładnie zdążyło zmięknąć, ucieramy je z cukrem, aż powstanie puszysta masa. Dodajemy po jednym jajku, po każdym porządnie miksujemy. Później dodajemy skórkę z pomarańczy - miksujemy.
Mieszamy proszek do pieczenia z mąką. Ustawiamy najniższe obroty miksera i na zmianę przesiewamy mąkę i dodajemy mleko (zaczynając i kończąc na mące). Po każdym dodatku oczywiście miksujemy lekko.
Na koniec dodajemy czekoladę, mieszamy i gotowe!
Papilotki wypełniamy na 3/4 wysokości.
Pieczemy 25 minut w 175*, smacznego <3
Dodatkowe uwagi:
*Cukru podałam ile jest w przepisie, sama zazwyczaj dodaję trochę mniej, mają wtedy wyrazistszy smak
Orientacyjna cena:
Zakładając, że nie posiadacie żadnego składnika w domu i kupujecie jajka ściółkowe, może wyjść około 18 zł. Tak mi się wydaje, nigdy nie robiłam zakupów specjalnie pod to, większość składników po prostu zwykle jest w domu ^^
Kategoria: Desery <3 Pyszności <3
Składniki:
100 g miękkiego masła, 170 g cukru*, 2 jajka, skórka otarta z jednej sporej pomarańczy, 180 g mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 szkl. mleka, 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
Przepis teoretycznie na 15 babeczek, mi magicznym sposobem wyszło 24 ^^
Przygotowanie:
Najlepiej najpierw wyjąć masło z lodówki i czekając, aż zrobi się fajnie miękkie można otrzeć pomarańcz ze skórki na tarce (najlepiej na małych oczkach) i posiekać czekoladę (lub ubić młotkiem, czy tłuczkiem kiedy jest jeszcze opakowana, w każdym razie jakoś ją podrobić).
Odłożyć na osobne talerzyki i jeśli masło ładnie zdążyło zmięknąć, ucieramy je z cukrem, aż powstanie puszysta masa. Dodajemy po jednym jajku, po każdym porządnie miksujemy. Później dodajemy skórkę z pomarańczy - miksujemy.
Mieszamy proszek do pieczenia z mąką. Ustawiamy najniższe obroty miksera i na zmianę przesiewamy mąkę i dodajemy mleko (zaczynając i kończąc na mące). Po każdym dodatku oczywiście miksujemy lekko.
Na koniec dodajemy czekoladę, mieszamy i gotowe!
Papilotki wypełniamy na 3/4 wysokości.
Pieczemy 25 minut w 175*, smacznego <3
Dodatkowe uwagi:
*Cukru podałam ile jest w przepisie, sama zazwyczaj dodaję trochę mniej, mają wtedy wyrazistszy smak
Orientacyjna cena:
Zakładając, że nie posiadacie żadnego składnika w domu i kupujecie jajka ściółkowe, może wyjść około 18 zł. Tak mi się wydaje, nigdy nie robiłam zakupów specjalnie pod to, większość składników po prostu zwykle jest w domu ^^
Kategoria: Desery <3 Pyszności <3
Re: Shiga i Natsuki demolują kuchnię
Z serii "Nie róbcie tego w domu".
Dzisiaj wyjeżdżam, a że żyję trochę po studencku i w ogóle to nie cierpię wyrzucać jedzenia. Więc trzeba było coś zrobić z resztek. Była otwarta pasta miso, znalazły się jakieś wodorosty i tak powstało to coś:
To jest moi drodzy miso... z wodorostami, cebulą dymką, papryką i serkiem topionym! Znaczy nie takim normalnym topionym ale tym topionym-wędzonym.
Nie wiem czy to jest w ogóle legalne a tym bardziej bazpieczne dla życia i zdrowia ale smakuje względnie ok. Tylko trochę dziwnie. I brakuje mi rybki. Jedzac miso najbardziej lubię wyławiac rybkę a tu nie ma.
Przepisu nie podaję, podam ewentualnie jak będę jutro żyć, choć chociaz smakuje toto nawet nawet. Inaczej ale jest ok, to takie standardowe jest lepsze.
Dzisiaj wyjeżdżam, a że żyję trochę po studencku i w ogóle to nie cierpię wyrzucać jedzenia. Więc trzeba było coś zrobić z resztek. Była otwarta pasta miso, znalazły się jakieś wodorosty i tak powstało to coś:
To jest moi drodzy miso... z wodorostami, cebulą dymką, papryką i serkiem topionym! Znaczy nie takim normalnym topionym ale tym topionym-wędzonym.
Nie wiem czy to jest w ogóle legalne a tym bardziej bazpieczne dla życia i zdrowia ale smakuje względnie ok. Tylko trochę dziwnie. I brakuje mi rybki. Jedzac miso najbardziej lubię wyławiac rybkę a tu nie ma.
Przepisu nie podaję, podam ewentualnie jak będę jutro żyć, choć chociaz smakuje toto nawet nawet. Inaczej ale jest ok, to takie standardowe jest lepsze.
Re: Shiga i Natsuki demolują kuchnię
Jadłem miso z wodorostami, soją chyba i jakimś właśnie topionym serkiem w barze sushi. Bez ryby. Więc tak, jest legalne raczej xD
Re: Shiga i Natsuki demolują kuchnię
Rozne sa przepisy I ludzie rozNe rzeczy tam wrzucaja ale o serku topionym nie slyszalem
Moze to bylo tofu? Tofu wrzucaja czesto I wyglada podobnie.
Soja jest juz w pascie miso. Znaczy jak sie kupuje paste miso to pasta sojowa z jakims alkoholem wyciagami z alg, ryzu I te sprawy ale przede wszystkim z soi.
Moze to bylo tofu? Tofu wrzucaja czesto I wyglada podobnie.
Soja jest juz w pascie miso. Znaczy jak sie kupuje paste miso to pasta sojowa z jakims alkoholem wyciagami z alg, ryzu I te sprawy ale przede wszystkim z soi.
Similar topics
» Moriyama Natsuki
» Shiga Jun.
» Widzisz te dziwaczne ciemne drzwi z kołatką? Nie podchodź tam, tam mieszka Shiga.
» Shiga Jun.
» Widzisz te dziwaczne ciemne drzwi z kołatką? Nie podchodź tam, tam mieszka Shiga.
Strona 1 z 1
Permissions in this forum:
Nie możesz odpowiadać w tematach