~Welcome to our Yaoi Sekai~
Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.

Shiga i Natsuki demolują kuchnię

5 posters

Go down

Shiga i Natsuki demolują kuchnię Empty Shiga i Natsuki demolują kuchnię

Pisanie by Moriyama Natsuki Sro Lut 05, 2014 10:18 am

Nadszedł czas na wątek kulinarny Very Happy
Dzielimy się dobrymi, sprawdzonymi przepisami na smaczne jedzenie - słodkie, słone, dania główne, desery etc. W tym poście będę robił spis i dawał odnośniki do poszczególnych postów.
Let's go!

Śniadania:

Zupy:
- Zupa porowa z grzankami

Dania główne:
- Gulasz Gyros

Sałatki:

Desery:
- Babeczki czekoladowo-pomarańczowe
- Gofry

Napoje:
- Kawa kokosowa

Schemat wstawiania przepisu:
Kod:
[i][b]TYTUŁ POSIŁKU[/b][/i]

[b]Składniki:[/b]

[b]Przygotowanie:[/b]

[b]Dodatkowe uwagi:[/b]

[b]Orientacyjna cena:[/b]

[b]Kategoria:[/b]

Jak ktoś się pokusi o dodanie jakiejś cudownej zupy, to dodam kategorię xD


Ostatnio zmieniony przez Moriyama Natsuki dnia Sob Lut 15, 2014 5:49 pm, w całości zmieniany 7 razy
Moriyama Natsuki
Moriyama Natsuki

Wiek : 27
Skąd : Akademik
Zawód : Uczeń 2B // Kuchareczka Shikiego
Wygląd : ok 178 cm wzrostu
Stan : Psychiczny? Zły

https://yaoisekai.forumpolish.com/t57-moriyama-natsuki

Powrót do góry Go down

Shiga i Natsuki demolują kuchnię Empty Gulasz Gyros

Pisanie by Moriyama Natsuki Sro Lut 05, 2014 4:30 pm

Gulasz Gyros

Składniki:
1kg piersi z kurczaka
2 cebule
1 op. przyprawy do gyrosa (gyros, nie kebab!)
1 op. zupy cebulowej
3 papryki (czerwona + żółta + zielona)
1 puszka kukurydzy
1/2 butelki sosu chilli
ok 150ml śmietany 30%
oliwa/olej do smażenia

Przygotowanie:
Mięso myjemy, kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnie i podsmażamy na oliwie. Cebulę kroimy też w kostkę i dorzucamy do mięsa. Wsypujemy przyprawę do gyrosa, mieszamy, odstawiamy na godzinę.
Papryki myjemy, wycinamy środek i kroimy je w kostkę. Podsmażamy na oliwie.
Podsmażoną paprykę dorzucamy do mięska. Dodajemy odsączoną kukurydzę, sos chilli i śmietanę. Mieszamy i gotujemy ok 5 min.
Zupę cebulową gotujemy według przepisu na opakowaniu. Wlewamy do garnka (lub głębokiej patelni - jak u mnie) z całą resztą. Mieszamy i gotujemy przez ok 10 min.

Dodatkowe uwagi:
Jest dość pikantne. Dodając więcej śmietany złagodzimy trochę smak.
Można dodać jeden lub dwa rozgniecione ząbki czosnku.
Można robić z wołowiny lub wieprzowiny zamiast kurczaka.

Orientacyjna cena:
~30zł (4 osoby się porządnie najedzą)

Kategoria:
Danie główne

Smacznego! c:
//Przepis prosto z kuchenki. Polecam jeść ze świeżą bułką c://
Moriyama Natsuki
Moriyama Natsuki

Wiek : 27
Skąd : Akademik
Zawód : Uczeń 2B // Kuchareczka Shikiego
Wygląd : ok 178 cm wzrostu
Stan : Psychiczny? Zły

https://yaoisekai.forumpolish.com/t57-moriyama-natsuki

Powrót do góry Go down

Shiga i Natsuki demolują kuchnię Empty Re: Shiga i Natsuki demolują kuchnię

Pisanie by Arisee Vendell Sro Lut 05, 2014 5:36 pm

GOFRY

Składniki:
- 2,25 szklanki mąki
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mleka (300 ml - jak ktoś używa zlewki ;P)
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki masła
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

Przygotowanie:
Do przygotowanej miseczki wbijamy białka z jajek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do osobnego naczynia wsypujemy mąkę. Dolewamy do niej mleko, dodajemy żółtka z jaj, cukier, proszek do pieczenia i lekko podtopione masło (ale nie może być za gorące, bo ciasto może się zważyć). Wszystko mieszamy.
Łączymy to z ubitą pianą. Mieszamy.
Ciasto przenosimy na gofrownicę i pieczemy ok. 10-15 min (zależnie od mocy gofrownicy. U mnie starczyło ok. 7 min).

Dodatkowe uwagi:
Aby gofry nie były gumowate, warto "postawić" je od razu po wyjęciu z gofrownicy pomiędzy dwiema szklankami, aby sobie chwilę "powisiały". Odparują i nie będą takie gumowate.

Orientacyjna cena:
Ok. 15-20 zł.

Kategoria:
Desery

/jedyne COŚ, co potrafię zrobić. Zresztą, jestem jak Kise. Żyję na zupkach z paczki. ://
Arisee Vendell
Arisee Vendell

Wiek : 33
Zawód : Nauczyciel chemii/opiekun akademika
Wygląd : Wygląda na młodszego niż jest w rzeczywistości
Stan : Tajemnica

https://yaoisekai.forumpolish.com/t59-arisee-vendell

Powrót do góry Go down

Shiga i Natsuki demolują kuchnię Empty Re: Shiga i Natsuki demolują kuchnię

Pisanie by Shiga Jun Czw Lut 06, 2014 10:12 am

ZUPA POROWA Z GRZANKAMI
Shiga i Natsuki demolują kuchnię 4run


Składniki: 2 duże pory, główka cebuli, 6 szklanek bulionu (ja zawsze używam z kostki), chleb tostowy (ok. 8 kromek), pół szklanki kremówki, ser żółty, pieprz, sól, przyprawa curry, pęczek natki pietruszki.

Przygotowanie: Por i cebulę obieramy, myjemy, kroimy (por w krążki, cebulę w kostkę, w sumie i tak się rozgotuje, ale niech jakoś na początku wygląda. Wrzucamy do gotującego się bulionu na pół godziny. W tym czasie chleb tostowy kroimy w kostkę (w sumie zwykły chleb tez może być, ale z tostowego wychodzi kosteczka ładniejsza). Chleb przyprawiamy toną curry, aż będzie cały żółty (no ok, nie tona, 1/3 paczki wystarczy) i wrzucamy na rozgrzaną teflonową patelnię (jak teflonowej nie ma, trudno, trzeba wziąć inna i dać trochę tłuszczu, ale takie beztłuszczowe grzanki są lepsze). Grzanki mają się zarumienić (w tym czasie trzemy ser na tarce). Zarumienione grzanki zdejmujemy. Jeśli minęło pół godziny od wrzucenia pora i cebuli, zupę zdejmujemy, połowę jej przelewamy do wysokiego naczynia i miksujemy mikserem. Zmiksowaną wlewamy z powrotem do garnka, dodajemy pół szklanki kremówki, doprawiamy solą i pieprzem (ostrożnie z pieprzem, bo zupa już jest dość ostra od pora). Gotujemy jeszcze 5 minut (w tym czasie myjemy i kroimy natkę pietruszki). Składanie: Na talerz wrzucamy grzanki, zalewamy je zupą, posypujemy startym serem i natką pietruszki

Dodatkowe uwagi: Ciekawostka - przepis to zupełnie mój wynalazek. Generalnie pierwotnie był to przepis na zupę ziemniaczaną z szynką i porem, ale coś się odjęło, coś dodało i w efekcie wyszło mi to to. Uwielbiam ją, jest dobra, lekka, tania.

Orientacyjna cena: 6-8zł za garnek zupy. (ser jest dość drogi, reszta wychodzi naprawdę za grosze)

Kategoria: Zupy ^^
Shiga Jun
Shiga Jun

Wiek : 35
Zawód : Właściciel kawiarni Fabryka Cukierków
Wygląd : Zupełnie odjechany, jak z innego świata. Gogle na głowie, tona złomu, skór, zębatek, mechanizmów i sympatyczna twarz o wyraźnych, męskich rysach twarzy w środku tego steampunkowego szaleństwa.
Stan : Ciągle zapracowany, ale zadowolony z życia i w śpiewającym nastroju. Zakochany i mimo tego zapracowania naprawdę szczęśliwy.

https://yaoisekai.forumpolish.com/t54-shiga-jun

Powrót do góry Go down

Shiga i Natsuki demolują kuchnię Empty Re: Shiga i Natsuki demolują kuchnię

Pisanie by Shiga Jun Czw Lut 06, 2014 1:47 pm

Kawa kokosowa

Składniki: łyżeczka kawy rozpuszczalnej, łyżeczka cukru, trochę wody, kokosowy Satino gold drink ( tak to wygląda https://img.e-piotripawel.pl/brandbank/101700 )

Przygotowanie: Do kubka wsypujemy łyżeczkę kawy rozpuszczalnej i łyżeczkę cukru. Zalewamy do połowy gorącą wodą, mieszamy. Dopełniamy Satino gold drink. Gotowe Very Happy

Dodatkowe uwagi: Uzależnia. Bardzo uzależnia. Jest lepsza od kaw kokosowych serwowanych w kawiarniach (przynajmniej tych wrocławskich)

Orientacyjna cena: 1,50 porcja (jedna buteleczko SG drink wystarcza na 2 kawy)

Kategoria: Kawy? Napoje? Oszukaństwo Shigi?
Shiga Jun
Shiga Jun

Wiek : 35
Zawód : Właściciel kawiarni Fabryka Cukierków
Wygląd : Zupełnie odjechany, jak z innego świata. Gogle na głowie, tona złomu, skór, zębatek, mechanizmów i sympatyczna twarz o wyraźnych, męskich rysach twarzy w środku tego steampunkowego szaleństwa.
Stan : Ciągle zapracowany, ale zadowolony z życia i w śpiewającym nastroju. Zakochany i mimo tego zapracowania naprawdę szczęśliwy.

https://yaoisekai.forumpolish.com/t54-shiga-jun

Powrót do góry Go down

Shiga i Natsuki demolują kuchnię Empty Re: Shiga i Natsuki demolują kuchnię

Pisanie by Shon Marks Sob Lut 15, 2014 5:48 pm

Babeczki czekoladowo-pomarańczowe

Składniki:
100 g miękkiego masła, 170 g cukru*, 2 jajka, skórka otarta z jednej sporej pomarańczy, 180 g mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 szkl. mleka, 100 g posiekanej gorzkiej czekolady

Przepis teoretycznie na 15 babeczek, mi magicznym sposobem wyszło 24 ^^

Przygotowanie:
Najlepiej najpierw wyjąć masło z lodówki i czekając, aż zrobi się fajnie miękkie można otrzeć pomarańcz ze skórki na tarce (najlepiej na małych oczkach) i posiekać czekoladę (lub ubić młotkiem, czy tłuczkiem kiedy jest jeszcze opakowana, w każdym razie jakoś ją podrobić).
Odłożyć na osobne talerzyki i jeśli masło ładnie zdążyło zmięknąć, ucieramy je z cukrem, aż powstanie puszysta masa. Dodajemy po jednym jajku, po każdym porządnie miksujemy. Później dodajemy skórkę z pomarańczy - miksujemy.
Mieszamy proszek do pieczenia z mąką. Ustawiamy najniższe obroty miksera i na zmianę przesiewamy mąkę i dodajemy mleko (zaczynając i kończąc na mące). Po każdym dodatku oczywiście miksujemy lekko.
Na koniec dodajemy czekoladę, mieszamy i gotowe!
Papilotki wypełniamy na 3/4 wysokości.
Pieczemy 25 minut w 175*, smacznego <3

Dodatkowe uwagi:
*Cukru podałam ile jest w przepisie, sama zazwyczaj dodaję trochę mniej, mają wtedy wyrazistszy smak Very Happy

Orientacyjna cena:
Zakładając, że nie posiadacie żadnego składnika w domu i kupujecie jajka ściółkowe, może wyjść około 18 zł. Tak mi się wydaje, nigdy nie robiłam zakupów specjalnie pod to, większość składników po prostu zwykle jest w domu ^^

Kategoria: Desery <3 Pyszności <3
Shon Marks
Shon Marks

Wiek : 30
Skąd : Bytom/Kraków

https://yaoisekai.forumpolish.com/t88-shon-marks#1244

Powrót do góry Go down

Shiga i Natsuki demolują kuchnię Empty Re: Shiga i Natsuki demolują kuchnię

Pisanie by Endo Ryu Sro Kwi 30, 2014 10:48 am

Z serii "Nie róbcie tego w domu".

Dzisiaj wyjeżdżam, a że żyję trochę po studencku i w ogóle to nie cierpię wyrzucać jedzenia. Więc trzeba było coś zrobić z resztek. Była otwarta pasta miso, znalazły się jakieś wodorosty i tak powstało to coś:

Shiga i Natsuki demolują kuchnię 10154499_643759705691453_2204082875506787537_n

To jest moi drodzy miso... z wodorostami, cebulą dymką, papryką i serkiem topionym! Znaczy nie takim normalnym topionym ale tym topionym-wędzonym.
Nie wiem czy to jest w ogóle legalne a tym bardziej bazpieczne dla życia i zdrowia ale smakuje względnie ok. Tylko trochę dziwnie. I brakuje mi rybki. Jedzac miso najbardziej lubię wyławiac rybkę a tu nie ma.

Przepisu nie podaję, podam ewentualnie jak będę jutro żyć, choć chociaz smakuje toto nawet nawet. Inaczej ale jest ok, to takie standardowe jest lepsze.
Endo Ryu
Endo Ryu

Wiek : 28
Zawód : Uczeń 2B // Samiec Alfa
Wygląd : Typowo japońskie rysy twarzy, wysoki, przystojny brunet
Stan : Wiecznie wściekły. Chyba, że akurat się uczy albo jest w towarzystwie swojego tajemniczego kochanka.

https://yaoisekai.forumpolish.com/t55-endo-ryu

Powrót do góry Go down

Shiga i Natsuki demolują kuchnię Empty Re: Shiga i Natsuki demolują kuchnię

Pisanie by Moriyama Natsuki Sro Kwi 30, 2014 11:10 am

Jadłem miso z wodorostami, soją chyba i jakimś właśnie topionym serkiem w barze sushi. Bez ryby. Więc tak, jest legalne raczej xD
Moriyama Natsuki
Moriyama Natsuki

Wiek : 27
Skąd : Akademik
Zawód : Uczeń 2B // Kuchareczka Shikiego
Wygląd : ok 178 cm wzrostu
Stan : Psychiczny? Zły

https://yaoisekai.forumpolish.com/t57-moriyama-natsuki

Powrót do góry Go down

Shiga i Natsuki demolują kuchnię Empty Re: Shiga i Natsuki demolują kuchnię

Pisanie by Endo Ryu Sro Kwi 30, 2014 11:20 am

Rozne sa przepisy I ludzie rozNe rzeczy tam wrzucaja ale o serku topionym nie slyszalem
Moze to bylo tofu? Tofu wrzucaja czesto I wyglada podobnie.

Soja jest juz w pascie miso. Znaczy jak sie kupuje paste miso to pasta sojowa z jakims alkoholem wyciagami z alg, ryzu I te sprawy ale przede wszystkim z soi.
Endo Ryu
Endo Ryu

Wiek : 28
Zawód : Uczeń 2B // Samiec Alfa
Wygląd : Typowo japońskie rysy twarzy, wysoki, przystojny brunet
Stan : Wiecznie wściekły. Chyba, że akurat się uczy albo jest w towarzystwie swojego tajemniczego kochanka.

https://yaoisekai.forumpolish.com/t55-endo-ryu

Powrót do góry Go down

Shiga i Natsuki demolują kuchnię Empty Re: Shiga i Natsuki demolują kuchnię

Pisanie by Sponsored content


Sponsored content


Powrót do góry Go down

Powrót do góry

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Nie możesz odpowiadać w tematach